/ Fixarbloggen / Datorkrasch – 3 vanliga orsaker och lösningar

Datorkrasch – 3 vanliga orsaker och lösningar

Det är mycket enklare att förhindra en datorkrasch än att åtgärda den. Men det är även väldigt enkelt att vara efterklok, och därför vill vi ge våra bästa tips för hur du tar dig igenom en datorkrasch.

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Innehåll

  • Så förhindrar du en datorkrasch
  • 3 vanliga orsaker och hur du åtgärdar dem
  • Ta hjälp av Hemfixare

Så förhindrar du en datorkrasch

En datorkrasch kan bero på flera olika saker. Vanligtvis är orsaken att den blivit utsatt för fukt, att den har fått en fysisk skada eller att den drabbats av någon form av tekniskt problem. Nedan ger vi tips på hur du förhindrar att dessa saker inträffar.

1.Säker placering – För att undvika fysiska skador på datorn rekommenderar vi att den står placerad så att den inte kan ramla ner på golvet. Göm även bort sladdarna så att du inte snubblar på dem och drick ur vattenflaska för att minska spillrisken.

2. Skydda datorn från värme och fukt – komponenterna i en dator är känsliga för hög värme, smuts och fukt. Se därför till så att luften kan cirkulera fritt runt datorn och rengör den regelbundet. Men undvik att använda fukt som kan orsaka elektronisk kortslutning.

3. Undvik överbelastning – Om du kör allt för många program samtidigt är det möjligt att datorn blir överbelastad och kraschar. Stäng ner program och internetflikar som du inte använder.

4. Kontrollera diskutrymme – För att optimera hanteringen av filer, program och kommandon behöver du rensa diskutrymmet. Datorn presterar bättre om den har ledigt utrymme på disken.

5. Uppdatera antivirusprogram regelbundet – En vanlig anledning till att datorn kraschar är att den är utsatt för virus. Det bästa sättet att förebygga detta är att använda ett antivirusprogram som uppdateras automatiskt, på så sätt slipper du själv hålla koll på att det ska bli gjort.

Läs även: Virusrensning

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

3 vanliga orsaker och hur du åtgärdar dem

Om datorn kraschar trots dina förebyggande åtgärder så är det ändå möjligt att rädda den, eller åtminstone delar av den. För att kunna åtgärda problemet behöver du veta vad som orsakat det. Nedan listar vi därför tre vanliga orsaker till varför en dator kraschar – och hur du kan åtgärda problemen!

1. Hårddiskproblem – Hårddisken är en mycket viktig komponent för att datorn ska fungera och kan drabbas av två olika problem. Antingen med mjukvaran, exempelvis som virus, eller med hårdvaran och då vanligen genom fysiska skador.
Lösning: Om disken har mjukvaruproblem kan du i värsta fall behöva installera om operativsystemet. Har disken däremot en fysisk skada behöver du i de allra flesta fallen behöva byta ut hela hårddisken.

2. Hårdvarukonflikt – När det blir fel i kommunikationen mellan datorns hårdvaruenheter, exempelvis moderkort, hårddisk och ramminne, kan det visas på flera olika sätt. Datorn kanske stängs av, får blå skärm eller så blir den bara svart.
Lösning: Det kan krävas att du uppdaterar alla drivrutiner eller avinstallerar den enhet som orsakat problemet för att sedan installera den på nytt.

3. Felinställt Bios – Om skärmen är svart eller visar felmeddelanden kan det bero på ett felinställt Bios.
Lösning: Felsök ditt Bios genom att kontrollera dess inställningar. Kanske krävs det en uppdatering av ditt Bios.

För att kunna åtgärda problemet måste du veta vad som har hänt och varför det hände. Är du däremot tveksam om varför datorn kraschade så kan du faktiskt orsaka skada om du försöker att rädda den.

Läs även: Rädda data från trasig hårddisk

Ta hjälp av Hemfixare

Behöver du hjälp med att förebygga eller ta dig igenom en datorkrasch? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixare.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och tar därefter de åtgärder som krävs för att frigöra utrymme på din hårddisk. Hos oss är du i trygga händer!

Se hur det går till

Albin Sandberg

 

Hembesök i hela Sverige!

Alltid med 100 % nöjd kund garanti!

Fyll i formuläret så kontaktar Fixaren
dig för tidsbokning

Fält markerade med * är obligatoriska

När du bokar en Fixare godkänner du att Hemfixare sparar vissa av dina personuppgifter som du lämnat i formuläret i 24 månader efter din bokning. Personuppgifterna sparas för garantiåtaganden samt för korrespondens med Skatteverket för RUT-avdrag. Du har rätt att när som helst rätta dina uppgifter eller att helt bli borttagen från vårt register. Kontakta oss på fixare@hemfixare.se eller på telefon 08 1220 88 00. Om du anser att vi behandlat dina personuppgifter felaktigt kontakta Datainspektionen. Läs mer om hela vår policy för hantering av personuppgifter här.

Läs mer om vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter