/ Fixarbloggen / Så här väljer du rätt gardiner

Så här väljer du rätt gardiner

Det är lätt att tröttna på hemmets fyra vägar i dessa tider. Ett av dom enklaste sätten att pigga upp ett rum är att byta gardiner och vill du hänga på vårens pastelltrend är ett gardinbyte det perfekta sättet. Men hur väljer man då rätt gardiner för ett rum? Vi delar med oss av våra fem bästa tips!

Och du vet väl att du inte behöver sätta upp gardinerna själv när du väl bestämt dig? Att få hjälp att hänga upp gardinerna är nu billigare än någonsin – från 499 kr per timme med 50 % RUT-avdrag.

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »
  1. Tänk högt

Ju högre upp du sätter gardinen desto luftigare kommer rummet att kännas. Att hänga gardinerna från en skena i taket gör att det känns som att takhöjden ökar i hela rummet. Vill du dölja skenan kan du sätta en list framför som en snygg detalj. Vill du ha en klassisk gardinstång går det förstås lika bra att placera den högt upp.

  1. Tänk brett

Oavsett om du väljer skena eller gardinstång ska den vara bredare än fönstret. Då kan du dra isär gardinerna och maxa ljusinsläppet, tänk minst 30 centimeter på varje sida. Beroende på hur brett rummet är kan du med fördel använda hela väggen och därmed få fönstret att se större ut. Tänk då att du ska ha tyg som är 50 % bredare än väggen – dvs. en vägg som är 4 meter lång behöver 6 meter tyg. Då kan du dra för gardinerna och du får snygga veck.

  1. Tänk funktion

Innan du väljer tyg, tänk på att gardinen inte bara ska vara snygg men även funktionell. En gardin i ett sovrum kan med fördel vara i ett tjockare tyg för att minska ljusinsläpp. Gardinerna i köket ska vara lätta att ta ner och tvätta. Bor du på gatuplan kan ett tunt tyg för hela fönstret minska insyn men samtidigt släppa in ljus. Kanske vill du att gardinerna ska förändra akustiken i ett rum. Varför välja förresten? Att blanda olika tyger på tvåspårig skena ökar möjligheterna att variera ljusinläppet.

  1. Tänk längd

För korta gardiner gör ingen glad. Välj gardiner som slutar precis vid golvet för ett stramare intryck, eller ett längre tyg som lägger sig på golvet för en ledigare känsla.

  1. Låt fantasin flöda

Vem har sagt att gardiner kommer i par och måste hänga på varsin sida om ett fönster? I ett smalare rum kan det vara snyggt med gardin på en sida medan det i ett brett fönster med fördel kan hängas flera gardiner som kan flyttas för att variera intryck och ljusinsläpp. Testa också att blanda material och färger. En tung sammetsgardin tillsammans med ett skirt tyg skapar en lyxig känsla och vill du gå loss på vårens pasteller finns det ju ingen anledning att välja bara en färg!