/ Fixarbloggen / Apple användare se hit – iOS 14 är här

Apple användare se hit – iOS 14 är här

För några veckor sedan lanserade Apple iOS 14 som är en av de största uppdateringarna av operativsystemet för iPhone som gjorts hittills. Så vilka nya funktioner kan du dra nytta av och hur uppdaterar du din telefon. Hemfixare reder ut!

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Widgetar på hemskärmen

Widgetarna på hemskärmen har designats om för att ge mer översiktlig information. Du kan välja mellan olika storlekar och placera dem som du vill.

Apple har också introducerat en funktion som kallas ”smart trave”. Smarta travar innehåller en eller flera widgetar som genom maskininlärning visar den widget du troligtvis vill se. Tanken är att systemet ska förstå om du t.ex. alltid brukar läsa tidningen på vägen till jobbet och visa rätt app vid rätt tidpunkt. Vi tycker dock att du kan vänta med den här funktionen, maskininlärning i all ära men saker som visas automatiskt vid fel tidpunkt kan vara ganska irriterande.

Så hur designar du om din hemskärm? För att bestämma hur hemskrämen ska se ut klickar du helt enkelt någonstans på skärmen där det är tomt och håller inne tills det dyker upp ett litet plustecken högst upp i vänster hörn. Nu kan du välja olika widgets att placera på din hemskärm. När du klickar på en widget kan du gå till höger för att välja utseende på widgeten.

Väljer du att aktivera ”smart trave” får du en widget som kommer att förändras baserat på ditt beteende.

Vill du göra din hemskärm ännu snyggare kan vi tipsa om appen Widgetsmith där du kan designa om widgets som aldrig förr.

Integritetsskydd

Att skydda sitt digitala jag är viktigt, något vi skrivit om tidigare här i Fixarbloggen

iOS 14 ger dig större kontroll över vilka data du delar och större insyn i hur dessa data används.

Till exempel hittar du nu information om integritetsskyddet i varje app.i appstore så att du enkelt får en översikt innan du väljer att ladda ner en app.

Du har också möjlighet att ange ungefärlig plats istället för exakt position.

Många appar vill veta var du befinner dig och i många fall är det nödvändigt för att appen ska kunna ge dig korrekt information. Nu kan du alltså gå in under Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster och under varje app som tar del av din platsdata ange om du vill dela exakt position eller en ungefärlig position som ändå får appen att fungera och kunna presentera t.ex. närmaste busshållplats. .

Välj en annan webbläsare eller e-post-app

En efterlängtad funktion har varit att själv kunna välja vilken webbläsare och e-post-app du vill använda. Tidigare har du kunnat ladda ner en annan webbläsare men länkar har ändå öppnats i Safari. Nu kan du gå till inställningar, välja den aktuella appen och ange att du vill ha den som standard. Tyvärr fungerar detta bara för webbläsare och e-post, vi får alltså stå ut med att kartlänkar öppnas i Apple Maps vare sig vi vill eller ej ett tag till.

Så hur gör du för att uppdatera till iOS 14?

Se till att din enhet är inkopplad och ansluten till internet med wifi.

Gå in under Inställningar > Allmänt > Programuppdatering

Tryck på hämta och installera.

Behöver du hjälp?

Våra Fixare är unga teknikgurus som levt hela livet med en smartphone i fickan.

Hjälpen du behöver med din Smartphone eller tablet finns därför närmare än man kan tro.

Boka din Fixare nu!