/ Fixarbloggen / Skydda ditt digitala jag

Skydda ditt digitala jag

Microsofts planer om att köpa kinesiska Tiktok har fyllt många tidningsspalter de senaste veckorna, särskilt efter Donald Trumps utspel om att förbjuda den populära appen. Men hur kommer det sig egentligen att en app där ungdomar lägger ut 15 sekunder långa videos på katter och synkroniserad dans får presidentern att se rött? Jo, det handlar naturligtvis om den digitala ekonomins motsvarighet till oljan – användardatan. Tiktok har tidigare kritiserats för att företaget måste lämna ut användardata om den kinesiska regimen så kräver och Vita Huset menar att appen kan användas för spioneri. Men Tiktok är långtifrån ensamma om att samla in data om oss. Så hur skyddar man sitt digitala jag och vad vet teknikjättarna om oss egentligen?

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

I takt med att allt fler tjänster digitaliseras samlas allt mer data om oss och våra beteenden. De flesta känner igen sig i att man Googlar ett par gympaskor eller ett hotell och sedan blir förföljd av annonser om samma eller liknande produkter genom så kallade cookies. Marknadsförare älskar förstås möjligheten att mer eller mindre träffsäkert rikta annonser till oss baserat på våra intressen.

Vad många inte tänker på är hur mycket data som samlas in via appar på våra mobiltelefoner. I många fall är ju det jättebra t.ex. när vi behöver hitta den borttappade mobiltelefonen, vill ha en vägbeskrivning via Google maps eller vill låta Tripadvisor ge oss rekommendationer om vilka restauranger som finns i vår närhet i en ny stad. Men med geografiska tjänster blir det möjligt att kartlägga hur du rör dig, var du bor och vilka du umgås med. Positionsdata är ett exempel på eftertraktad data som ofta säljs vidare i gott syfte t.ex. för att se hur folk rör sig för att kunna planera lokaltrafik.  Frågan är vad som kan hända när data hamnar i orätta händer?

Skydda ditt digitala jag

Vi kan alltså konstatera att det är i princip omöjligt att vara anonym på nätet och vill du använda sociala medier, karttjänster, parkeringsappar och annat får du helt enkelt stå ut med att dela med dig av viss data, men det finns anledning att inte dela med sig av allt och här kommer några tips på enkla saker du kan göra för att inte utlämna dig själv i onödan:

  1. Fundera på om du vill dela med dig av all din data i sociala medier? Facebook måste ju faktiskt inte känna till var du jobbar eller hur många barn du har.
  2. Kontrollera inställningarna i din webbläsare, du kan enkelt ställa in vilka cookies du tillåter. Cookies används dock även i goda syften så som att hålla dig inloggad eller komma ihåg vad du hade i din varukorg i en webbutik.
  3. Dela inte med dig av positionsdata i onödan. Vissa appar kräver platsdata t.ex. kart- och parkeringsappar, här är det klokt att ställa in så appen bara får tillgång till din position när den används. Många appar samlar in mer data än de behöver, dela inte din positionsdata om du inte måste.
  4. Uppdatera alltid operativsystem och appar på din telefon. Många uppdateringar görs i syfte att täppa till säkerhetsluckor.
  5. Städa telefonen regelbundet och ta bort appar du inte använder.

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp med din dator, smartphone eller tablet? Våra Fixare är teknikintresserade killar och tjejer som kan allt om det senast oavsett om du har en iPhone eller Android, Mac eller PC. Vi kan hjälpa dig med allt från ett smidigt telefonbyte där du slipper oroa dig för att saker och ting försvinner till att rensa bort virus på datorn. Att hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken kan vara en utmaning och du kan också ta hjälp av oss för att lära dig bli vän med tekniken därhemma, vi utbildar både på mobiler och datorer.

Ta hem din Fixare redan idag – från 399 kr*

Boka här

*Listade priser är med 50% RUT-avdrag. Hemfixare sköter hanteringen av RUT-avdraget.