/ Fixarbloggen / Så skyddar du dig mot nätbedrägerier

Så skyddar du dig mot nätbedrägerier

I coronakrisens spår ökar användningen av digitalatjänster. Vi spenderar mer tid på sociala medier, handlar mer online och jobbar hemma utan kontorets trygga infrastruktur. Tyvärr är detta en drömsituation för cyberskurkarna och antalet nätbedrägerier ökar. Som tur är finns det en rad saker du kan göra för att skydda dig mot bedragarna. Nedan har vi listat 5 tips på hur du kan göra din digitala närvaro säkrare.

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »
  1. Var källkritisk

Tänk en gång extra innan du lämnar ut inloggningar eller betalningsuppgifter. Exempel på bedrägerier som figurerar just nu är hemsidor som uppger sig för att vara Världshälsoorganisationen, WHO, där besökaren uppmanas logga in med sin e-postadress som därmed hamnar i orätta händer. Ett annat exempel är falska insamlingar där pengarna uppges gå till forskning om vaccin eller sjukvård. Ignorera alltid mail och webbsidor som ber om personliga uppgifter så som lösenord och kortuppgifter. Vill du skänka pengar gör det till en välkänd organisation med 90-konto. Är du osäker? Googla gärna avsändaren en extra gång.  Information om kända bedrägerier finns ofta på nätet.

  1. Klicka inte på länkar

Klicka inte på länkar eller öppna filer om du inte är helt säker på varifrån dessa kommer. Det är enkelt att fejka en e-postadress, kolla en extra gång så mailet verkligen kommer från den du tror. Var kritisk även om mailet kommer ifrån en person du känner, känns innehållet konstigt kolla med personen en extra gång, det kan vara den som har en hackad e-post. Att klicka på okända länkar kan innebära att du får virus eller annan skadlig kod på din dator som sedan används i syfte att komma åt dina lösenord och använda din identitet på nätet. Detta gäller även meddelanden som kommer via sociala medier så som Facebook Messenger eller LinkedIn.

  1. Spärra ditt betalkort

Spärra kortet för köp via internet och i utlandet och öppna det bara vid behov. Då är det svårare för en bedragare att använda uppgifterna om de kommit i orätta händer.

  1. Använd unika lösenord

Ja, det är jätteskönt att använd samma lösenord överallt men inte särskilt säkert. Använd helst långa och unika lösenord och byt dem med jämna mellanrum.

  1. Använd antivirus- och/eller anti-malware program

Använd ett antivirusprogram som hjälper dig att upptäcka och ta bort skadlig kod på din dator. Glöm inte att antivirusprogram måste uppdateras med jämna mellanrum. Många antivirus företag erbjuder även anti-malware skydd i sina antivirusprodukter. Skillnaden är att anti-malware skyddar mot alla typer av attacker, inte bara traditionella virus. Anti-malware skyddar även mot så kallad ”ransomeware” som är en form av utpressning där kriminella kräver pengar för att låsa upp datorn. Glöm heller inte bort att se till så datorns brandvägg är aktiverad för att undvika ovälkomna besökare.

Ta hjälp av oss på Hemfixare 

Har du råkat ut för något läskigt virus eller behöver uppdatera ditt virusskydd? Ta hem en av våra duktiga Fixare redan dag!

Hembesök i hela Sverige från 399 kr!

Boka här