/ Fixarbloggen / Byta innerdörr – så gör du

Byta innerdörr – så gör du

Det är inte bara möbler, ytskikt och inredning som åldras. Även hemmets innerdörrar kommer med tiden att bli äldre och slitna. Då kan det helt enkelt vara dags att byta innerdörr. I den här artikeln går vi därför igenom hur du går till väga för att byta innerdörrar!

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Tar vi innerdörrarna för givet?

Hemmets innerdörrar öppnas och stängs dagarna i ända. Vi öppnar dem med smutsiga händer, kanske smäller vi igen dem eller så sparkar upp dem. Kort sagt utsätts våra innerdörrar för stora mängder slitage, men är ofta något som vi tycks ta för givet.

Det är nämligen vanligt att vi målar om, byter golv och fräschar upp våra hem i övrigt, men att byta innerdörr kommer sällan högt upp på listan av sådant som vi uppdaterar i hemmet. Det beror ofta på att vi helt enkelt inte ser våra innerdörrar på samma sätt som vi ser en tråkig tapet eller ett slitet golv.

Däremot kommer en sliten innerdörr att dra ner hela känslan i hemmet, speciellt om de övriga ytskikten får sig en uppdatering. Därför kan det vara en bra idé att fundera en extra gång om det är dags att byta dina innerdörrar, när du ändå är igång.

Att byta innerdörr – så gör du

Att byta innerdörrar är enkelt och något som de allra flesta klarar av på egen hand. Beroende på hur gammal dörrkarmen är så sker bytet på två olika sätt. Det beror helt enkelt på att i nyare hem har innerdörrarna ett så kallat snap-in-gångjärn och då är dörrbytet extra enkelt.

I äldre hem med äldre standard är det istället vanligt att dörrarna har tappgångjärn. Med hjälp av ett mellangångjärn blir dock dörrbytet väldigt enkelt ändå och du behöver alltså inte byta ut dörrkarmen.

Nedan går vi igenom steg för steg hur du går tillväga för att byta innerdörr! Vi utgår från att du vill behålla dörrens karm och endast byta dörrblad.

Snap-in-gångjärn

  1. Mät upp den gamla dörrens mått för att kunna köpa en ny i rätt storlek
  2. Lätta på gångjärnets låstunga med hjälp av en skruvmejsel
  3. Lyft av den gamla dörren. Du kan ta hjälp av en kofot
  4. Häkta på den nya dörren
  5. Snäppa fast låstungan igen

Byte av gångjärn

  1. Mät upp den gamla dörrens mått för att kunna köpa en ny i rätt storlek.
  2. Lyft av den gamla dörren. Du kan ta hjälp av en kofot.
  3. Haka på ett mellangångjärn på karmens gångjärnstapp.
  4. Häkta på den nya dörren
  5. Snäppa fast låstungan

Läs även: Hemfixare hjälper dig att byta ytterdörr

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Avslutande tips

Innan du går till din byggvaruhandel för att uppgradera ditt hem med ett gäng nya fräscha innerdörrar vill vi passa på att dela med oss av några avslutande tips.

1. Kan du få paketpris? – Många gånger kan byggvaruhandeln ge dig ett paketpris om du köper flera innerdörrar samtidigt.

2. Vanliga dörrmått – Bredd: 626, 726, 824 och 924 mm. Höjd: 1840, 1972, 2040, 2015 och 2090 mm. Vi rekommenderar att du alltid mäter din dörr då avvikelser självklart kan förekomma.

3. Material – Innerdörrar är ofta tillverkade i massivt trä eller formpressad MDF. De två alternativen har olika för- och nackdelar. Däribland ljuddämpning, brandsäkerhet, hållbarhet och pris. Det kan vara värt att ställa alternativen mot varandra innan du investerar.

Ta hjälp av Hemfixare

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixare. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg

 

Hembesök i hela Sverige!

Alltid med 100 % nöjd kund garanti!

Fyll i formuläret så kontaktar Fixaren
dig för tidsbokning

Fält markerade med * är obligatoriska

När du bokar en Fixare godkänner du att Hemfixare sparar vissa av dina personuppgifter som du lämnat i formuläret i 24 månader efter din bokning. Personuppgifterna sparas för garantiåtaganden samt för korrespondens med Skatteverket för RUT-avdrag. Du har rätt att när som helst rätta dina uppgifter eller att helt bli borttagen från vårt register. Kontakta oss på fixare@hemfixare.se eller på telefon 08 1220 88 00. Om du anser att vi behandlat dina personuppgifter felaktigt kontakta Datainspektionen. Läs mer om hela vår policy för hantering av personuppgifter här.

Läs mer om vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter