/ Fixarbloggen / Accesspunkt – för wifi i hela hemmet

Accesspunkt – för wifi i hela hemmet

Har du lessnat på att endast kunna surfa trådlöst när du befinner dig i vardagsrummet, men inte i köket? Då kan det vara läge att investera en accesspunkt! I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om accesspunkter och guidar dig även igenom en installation. 

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Vad är en accesspunkt?

En accesspunkt, även förkortat AP, är den enhet som gör det trådbundna nätverket trådlöst, så att du ska kunna surfa via wifi. En accesspunkt kan även användas för att utöka befintligt wifi, så att du ska kunna ansluta till det trådlösa nätverket över ett större område.

Genom att installera en eller flera accesspunkter gör det alltså inget om routern står placerad på en mindre optimal plats – det trådlösa nätverket når ändå över hela området.

Okej, så det var den tekniska förklaringen, men vad är en accesspunkt för produkt? Faktum är att en accesspunkt kan vara lite olika produkter eller enheter. Exempelvis:

  • En ren accesspunkt
  • Router
  • Switch
  • Repeater

Dessa har lite olika funktioner och egenskaper, men de har alla en gemensam huvuduppgift – att utvidga och stärka räckvidden för ditt wifi.

Läs även: Snabba upp ditt wifi

När behöver man en accesspunkt?

Det ställs allt högre krav på att vi vill kunna röra oss fritt i hemmet och samtidigt ha stark uppkoppling till wifi, oavsett vilket rum vi befinner oss i. Vi är helt enkelt vana att ha internet var vi än befinner oss, och det är därför som de flesta använder en router med inbyggt wifi.

Beroende på hur stort du bor och vilken sorts router du använder är det däremot inte säkert att ditt wifi når till alla rummen i hemmet. I andra fall har du wifi överallt men med dålig signalstyrka. Om så är fallet bör du nog införskaffa en accesspunkt.

Däremot bör du inte investera i en till router. Då skapar du bara ännu ett nätverk att ansluta till vilket inte är så smidigt. Istället vill du investera i en ren accesspunkt som förlänger eller förstärker det redan befintliga nätverket.

Läs även: 5 tips för bättre wifi-täckning

Så ansluter du din accesspunkt

Hur går man då till väga för att ansluta en accesspunkt till ett befintligt nätverk? Det berättar vi nedan!

  1. Anslut accesspunkten till router – Koppla samman accesspunkten till routern med hjälp av sladd. Accesspunkten får då en egen IP-adress.
  2. Hitta accesspunkten – Skriv in accesspunktens IP-adress i sökfältet.
  3. Konfigurera accesspunkten – Döp accesspunkten och ändra lösenordet till samma som på routern. 
Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Avslutningsvis

Förhoppningsvis känner du nu att du har lite bättre koll på vad en accesspunkt är för något och hur du går till väga för att installera den. Om du vill ha ytterligare hjälp med ditt wifi kan du med fördel vända dig till oss på Hemfixare. 

Ta hjälp av Hemfixare

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixare. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!

Se hur det går till

Albin Sandberg

 

Hembesök i hela Sverige!

Alltid med 100 % nöjd kund garanti!

Fyll i formuläret så kontaktar Fixaren
dig för tidsbokning

Fält markerade med * är obligatoriska

När du bokar en Fixare godkänner du att Hemfixare sparar vissa av dina personuppgifter som du lämnat i formuläret i 24 månader efter din bokning. Personuppgifterna sparas för garantiåtaganden samt för korrespondens med Skatteverket för RUT-avdrag. Du har rätt att när som helst rätta dina uppgifter eller att helt bli borttagen från vårt register. Kontakta oss på fixare@hemfixare.se eller på telefon 08 1220 88 00. Om du anser att vi behandlat dina personuppgifter felaktigt kontakta Datainspektionen. Läs mer om hela vår policy för hantering av personuppgifter här.

Läs mer om vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter