/ Fixarbloggen / Hemfixare hjälper dig att byta ytterdörr!

Hemfixare hjälper dig att byta ytterdörr!

Går du i tankar om att byta ytterdörr? En vacker, säker och hållbar dörr ska självklart väljas med omsorg. Så vad bör man tänka på – och hur går man till väga för att byta ytterdörr? I den här artikeln får du svaret!

Det ska du tänka på i valet av ytterdörr

En ytterdörr fyller väldigt många viktiga funktioner. Dels ska den vara inbjudande och välkomna dig och dina gäster, men den ska också fungera som ett skydd och stänga ute allt som är ovälkommet.

Det du framförallt behöver tänka på när du ska välja ytterdörr är att olika dörrar har olika egenskaper. Nedan går vi därför igenom sex viktiga egenskaper som du behöver fundera över lite extra innan du investerar i en ny ytterdörr:

 • Ljudisolering
 • Vädertålig
 • Ljusinsläpp
 • Brandsäkerhet
 • Storlek
 • Dörrlås
 • Ljudisolering – Om du exempelvis bor nära en vältrafikerad väg eller i en högljudd trappuppgång kan du med fördel välja en ljudisolerad dörr.
 • Vädertålig – Fundera över hur utsatt din ytterdörr kommer bli för vädret. Självklart vill du välja en dörr som dels isolerar mot både värme och kyla, men om den kommer utsättas för regn, sol och vind måste den också tåla det.
 • Ljusinsläpp – Om du önskar ett bättre ljusinsläpp i din hall kan ytterdörrar med fönster vara ett bra alternativ. Dock har dessa ofta sämre isoleringsvärden både vad gäller värme, kyla och ljud.
 • Brandsäkerhet – En brandklassad ytterdörr står emot både bränder och farliga gaser. Något som kan vara speciellt fördelaktig för dig som bor i ett lägenhetshus där elden kan sprida sig i trappuppgången.
 • Storlek – Innan du investerar i en ny dörr behöver du självklart vara säker på att du väljer en som inte är för stor för varken in- eller utsida. Kanske vill du heller inte behöva såga upp ett större hål än det som redan är gjort, då måste den nya dörren självklart ha samma mått som den befintliga.
 • Dörrlås – Fundera över om du önskar dig ett speciellt dörrlås, kanske med larm eller tagg. En ytterdörr är nämligen inte mycket bättre än sin låsanordning.

Så byter du ytterdörr i fyra steg

När du har investerat i den dörr som matchar dina behov är det äntligen dags att montera den på plats. Det kan ta lite tid och det krävs en del tålamod för att få det rätt. För att hjälpa dig med ditt dörrbyte går vi nedan igenom steg för steg hur du går till väga för att byta ytterdörr:

 1. Ta bort befintlig dörr – Det första steget är självklart att ta bort den befintliga dörren. Det gör du enklast genom att hänga av dörren från karmen. Bänd sedan loss dörrfodret med hjälp av en kofot. Tänk på att skydda väggen runt fodret!
 2. Börja med dörrkarmen – När den gamla dörren är borta börjar du med att placera den nya dörrkarmen på plats. Med hjälp av kilar och vattenpass justerar du in den så att den hamnar i våg. Därefter börjar du skruva fast karmen nedtill och upptill och avslutar med karmsidorna. Justera skruvarna vid behov så att dörrkarmen blir helt horisontell.
 3. Häng på dörren – När dörrkarmen är monterad hänger du på dörrbladet. Kontrollera upprepade gånger så att den går att öppna, stänga och låsa utan problem. Justera vid behov.
 4. Slutfinish – Slutligen är det dags att täta det tomrum som blev mellan dörrkarm och fasaden. Använd ett speciellt drevmaterial, exempelvis tjär- eller lindrev. Se till att packa lagom hårt, blir det för hårt kan karmen bågna och blir det för löst så kommer det inte att isolera. Invändigt monterar du täcklister och utvändigt använder du dörrfoder som täcker isoleringen.

Sammanfattningsvis

Att byta ytterdörr är inte speciellt svårt, men det kräver en hel del tålamod och viss kunskap. Tänk däremot på att det är väldigt viktigt att din nya ytterdörr monteras på rätt sätt – även ett litet fel kan leda till negativa effekter.

Om du vill vara säker på att din ytterdörr monteras korrekt med en gång kan du med fördel ta hjälp av våra fixare.

Ta hjälp av hemfixare

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixare. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg

 

Hembesök i hela Sverige!

Alltid med 100 % nöjd kund garanti!

Fyll i formuläret så kontaktar Fixaren
dig för tidsbokning

Fält markerade med * är obligatoriska

När du bokar en Fixare godkänner du att Hemfixare sparar vissa av dina personuppgifter som du lämnat i formuläret i 24 månader efter din bokning. Personuppgifterna sparas för garantiåtaganden samt för korrespondens med Skatteverket för RUT-avdrag. Du har rätt att när som helst rätta dina uppgifter eller att helt bli borttagen från vårt register. Kontakta oss på fixare@hemfixare.se eller på telefon 08 1220 88 00. Om du anser att vi behandlat dina personuppgifter felaktigt kontakta Datainspektionen. Läs mer om hela vår policy för hantering av personuppgifter här.

Läs mer om vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter