/ Fixarbloggen / Byta namn på nätverk – så gör du!

Byta namn på nätverk – så gör du!

Det absolut första som många gör efter att de installerat en ny router är att byta namn på nätverket. Andra tycker däremot att det är för svårt. Om du hör till det senare kommer du att uppskatta den här artikeln där vi berättar hur du byter namn på nätverket!

Därför vill du byta namn på nätverket

Alla routers har ett eget namn. Det beror helt enkelt på att du så enkelt som möjligt ska kunna identifiera rätt nätverk i listan över de som finns tillgängliga. När du köper en ny router har den ett standardnamn, vilket självklart skilja sig mellan olika modeller och märken.

Den främsta anledningen till varför man vill byta namn på nätverket är för att det ska bli ännu enklare för dig själv och andra att hitta igen det. Bor du dessutom i ett område där det finns många andra nätverk så kan ett namnbyte vara en extra bra idé. Dessutom kan det vara kul att byta namn på nätverket till något mer personligt och kreativt.

Så byter du namn på nätverket

För att byta namn på nätverket behöver du arbeta i två steg:

1. Ta reda på IP-adressen till din router.
2. Ta dig in i routerns inställningar.

Utan IP-adressen har du nämligen inte tillgång till routerns inställningar där du ändrar namnet. Nedan går vi igenom hur du går till väga!

1. Ta reda på routerns IP-adress

Om du redan vet vilken IP-adress din router har kan du hoppa över det här stycket. Nedan går vi nämligen igenom hur du tar reda på routerns IP-adress.

För Windowsdatorer

 1. Öppna kommandotolken
 2. Skriv: ipconfig
 3. Din routers IP-adress står bredvid Default Gateway

För Macdatorer

 1. Öppna systeminställningar
 2. Gå till nätverk > avancerat
 3. Din routers IP-adress står under TCP/IP bredvid router

2. Så går du in i routerns inställningar

Om du vet din routers IP-adress fortsätter du härifrån. Stegen nedan kan skilja sig något åt beroende på vilken router du använder.

 1. Se till att din dator är ansluten till routerns nätverk. Antingen trådlöst eller med hjälp av en nätverkskabel.
 2. Skriv in IP-adressen i valfri webbläsare. Du kommer då till routerns inloggningssida.
 3. Logga in i routern. Vanligtvis är det användarnamn: admin och lösenord: (ingenting) eller admin.
 4. Leta åt ett fält som heter ”Nätverksnamn” eller bara ”SSID”
 5. Skriv in ett nytt namn
 6. Spara

Avslutningsvis

Där har du det – hur du går till väga för att byta namn på nätverket! Du har väl inte missat vår tidigare artikel om hur du ansluter en bärbar dator till trådlöst nätverk?

I Fixarbloggen hittar du även fler tips på hur du löser andra vanliga teknikproblem.

Ta hjälp av hemfixare

Behöver du hjälp med något i hemmet? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixare. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare till dig på ett hembesök, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften. Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp.

Hos oss är du i trygga händer!

Se hur det går till

Albin Sandberg

 

Hembesök i hela Sverige!

Alltid med 100 % nöjd kund garanti!

Fyll i formuläret så kontaktar Fixaren
dig för tidsbokning

Fält markerade med * är obligatoriska

När du bokar en Fixare godkänner du att Hemfixare sparar vissa av dina personuppgifter som du lämnat i formuläret i 24 månader efter din bokning. Personuppgifterna sparas för garantiåtaganden samt för korrespondens med Skatteverket för RUT-avdrag. Du har rätt att när som helst rätta dina uppgifter eller att helt bli borttagen från vårt register. Kontakta oss på fixare@hemfixare.se eller på telefon 08 1220 88 00. Om du anser att vi behandlat dina personuppgifter felaktigt kontakta Datainspektionen. Läs mer om hela vår policy för hantering av personuppgifter här.

Läs mer om vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter