/ Fixarbloggen / Montering av gardinstång – så gör du!

Montering av gardinstång – så gör du!

Var bör man placera gardinstången i förhållande till fönstret? Och hur fäster man stången i en betongvägg? Montering av gardinstång kan faktiskt vara lite klurigt – därför vill vi gärna hjälpa till! I den här fixarguiden får du våra smartaste tips för en lyckad gardinuppsättning.

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Montering av gardinstång – så pryder du rummet

Hur man vill att gardinstången ska sitta i förhållande till fönstret är såklart en smaksak. Man kan nämligen uppnå olika effekter beroende på hur nära eller långt från fönstret man monterar stången. Nedan går vi därför igenom några riktigt bra tips som du kan tänka på när du vill pryda ditt rum.

  • Generell gardinupphängning – Det vanligaste alternativet är att man monterar gardinstångshållarna 10 cm ovanför fönstret.
  • Känslan av högt i tak – Om man vill skapa en illusion av att rummet är högre i tak än det egentligen är så kan man montera gardinstångshållarna 20 cm ovanför fönstret.
  • Känslan av ett brett eller smalt fönster – Om man vill att fönstret ska kännas bredare kan man montera gardinstångshållarna 10 cm ut från vardera sida om fönstret. Om du istället tycker att fönstret känns för stort monterar du gardinstångshållarna kant i kant med fönstret så att gardinerna skalar av fönstret.

Tips! Det finns mängder av olika gardinstänger. Om det följer med någon specifik monteringsanvisning rekommenderar vi att du spanar in den.

Kolla här vad Hemfixare
kan göra för dig
Boka en Fixare »

Så monterar du i olika väggtyper

Våra hem är konstruerade i olika material och det krävs ofta speciella fästanordningar när det kommer till montering av gardinstång. Nedan går vi därför igenom hur du monterar dina gardinstänger i de vanligaste väggtyperna!

  • Gips- eller spånskiva – Om du vill montera dina gardinstänger i en vägg som är av gips eller spånskiva måste du se till så att de fäster ordentligt i väggen, annars finns det en risk att de trillar ner. Det gör du genom att förborra hålen för gardinstångshållarna – använd rätt dimension på borren. Tryck sedan in en plugg i hålet, antingen i plast eller metall. Skruva därefter fast hållarna och känn så pluggen bildar ett fast grepp om skruven.
  • Betongvägg – Även i en betongvägg behöver du börja med att förborra hålen för gardinstångshållarna. Välj en borr med rätt dimension och som är anpassad för att borra i betong. Sedan trycker du in en plugg som är anpassad för väggtypen, exempelvis nylonplugg. Skruva fast hållarna med en träskruv.
  • Vägg i trä – Om du har en vägg i trä så har du tur! Då behöver man vanligtvis inte förborra, och det behövs heller ingen plugg. En trävägg hjälper nämligen skruven att fästa ändå. Skulle det vara svårt att få in skruven kan du borra ett litet hål, ca 2 mm djupt, bara för att hjälpa skruven på traven.

Tips! På pluggens förpackning står det vilken skruv- och borrdimension du ska använda. Kika där om du känner dig osäker.

Ta hjälp av Hemfixare

Är du i behov av komplett monteringsservice? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Hemfixare. Vi erbjuder snabb, personlig och proffsig heltäckande service, oavsett var du bor.

När du väljer att ta hjälp av oss kommer en av våra kunniga fixare hem till dig, undersöker problemet och fixar därefter med de åtgärder som krävs för att lösa uppgiften.

Våra fixare har omfattande kunskaper om allt som rör möbelmontering, tekniksupport och enklare hantverkshjälp. Hos oss är du i trygga händer!

Albin Sandberg

 

Hembesök i hela Sverige!

Alltid med 100 % nöjd kund garanti!

Fyll i formuläret så kontaktar Fixaren
dig för tidsbokning

Fält markerade med * är obligatoriska

När du bokar en Fixare godkänner du att Hemfixare sparar vissa av dina personuppgifter som du lämnat i formuläret i 24 månader efter din bokning. Personuppgifterna sparas för garantiåtaganden samt för korrespondens med Skatteverket för RUT-avdrag. Du har rätt att när som helst rätta dina uppgifter eller att helt bli borttagen från vårt register. Kontakta oss på fixare@hemfixare.se eller på telefon 08 1220 88 00. Om du anser att vi behandlat dina personuppgifter felaktigt kontakta Datainspektionen. Läs mer om hela vår policy för hantering av personuppgifter här.

Läs mer om vår integritetspolicy och hantering av personuppgifter